17 December 2015

Pengalaman Bersalin Part 2

Penulis : Princes Yuyue Masa : 11:22 AM Comments : 2 Labels :
bersambung......

Okay bagi yang tak tahu pape pasal cerita yuyu nih korang boleh baca entry lepas part 1 bagi yang sudi jer, tak paksa pun ..huahauaa

Bukan mak jer yuyu call masa tuh, kakak, kakak ipar, kawan lama semua yuyu call tanya pendapat diorang mana tahu diorang pernah alami situasi seperti yuyu kan.. masa tuh memang tak rasa sakit langsung, cuma rasa panik jer ..Dalam situasi ketika tuh yuyu terpikir sekejap 'boleh ke solat bila keluar darah tanda nak bersalin secuit tuh' .. fikir logik laa kan, mesti tak boleh sebab tuh macam darah kotor ..okay yuyu tak solat subuh

Nak tanya korang, sebenarnya boleh solat ke tak ehh -_- *konpius

Termenung .. nak pergi kerja ke tidak, henfon dekat tangan dah taiping mesej dekat bos nak bagitahu yuyu MC tetiba yuyu delete balik mesej tuh .hati nih rasa nak pergi kerja kalau jadi apa apa ramai opismate boleh tolong ..husben terpaksa masuk kerja sebab tak boleh nak ambil cuti lagipun yuyu sihat lagi waktu tuh, suruh jer husben pergi kerja !!! dalam hati tak henti henti berdoa semoga semua nya dipermudahkan

Pukul 8.30am masuk kerja, okay lagi siap makan nasi berlauk habis sebungkus + air milo panas . pukul 9.30 am haiiihh perut dah rasa lain macam oiiii, rasa sakit datang tetiba, kejap jer dalam 5saat lepas tuh okay .. setiap setengah jam sakit tuh menyerang lagi..haaaaa konpem dah start contraction nih..jantung dah duupp dapp duuppp dappp .. ntah kenapa yuyu time tuh relax jerrr, tenang jerrr .. yang panik masa tuh adik beradik yuyu, paksa yuyu suruh pergi hospital tapi yuyu berkeras taknak pergi *degil sangatttttt

Sampai laaa jam 12pm yuyu relax jer duduk termenung depan pc dalam opis, hahahahaaa .. last sekali rasa macam nak beranak hari nih jer baru laaa cepat cepat call husben minta balik bawa yuyu pergi klinik, degil lagi tak nak pergi hospital ..nak jugak cek bukaan dekat klinik ..kuat tak yuyu ??? *_*

Alamak klinik tutup pulak, pukul 2pm baru buka sebab waktu rehat kan .. sempat lagi ajak husben pergi makan, makan nasi +ayam goreng+ sayur haaaa habis sepinggan dengan sakit sakit pun...wahahahahaa..tunggu punya tunggu pukul 2pm, siap letak ic semua doktor panggil

Doc : iyaaa kenapa? nak scan ke?
Yuyu : tak doc, nak cek bukaan sebab perut dah rasa macam contraction
Doc : Bila due sebenarnya?
Yuyu : 25/09/2015
Doc : lagi seminggu, okay saya cek dulu ..ehhh dah 3cm laa, dah boleh pergi hospital nih..kalau saya 3cm dah pecahkan air ketuban tuh
Yuyu : haarrrrr .. sempat tak saya nak balik kampung? *Kelantan
Doc : aaiishhh tak sempat dah tuh, kalau setakat 2jam 3jam perjalanan okay laa ..saya rasa awak akan bersalin malam nanti
Yuyu : hmmm .. okay laa *muka sedih terpaksa bersalin dekat sini

Balik rumah, bukan terus pergi hospital ..hahahhaaa *yuyu memang degil kan .. minta MC dan rehat dekat rumah, basuh kain, jemur kain, kemas rumah .. YaAllah yuyu rasa kuat sangat masa tuh .. yuyu cuba minum air kelapa lagi rasa kuat contraction, tapi yuyu boleh tahan lagi .. *nak nangis

Ada hati nak pergi hospital lepas maghrib, lepas mandi dalam pukul 6pm makin kuat contraction dah tak boleh tahan dah setiap 10minit menyerang ..siap siap barang yang perlu terus gerak pergi Hospital Klang, nak call mak rasa dah tak boleh nak cakap dah mesej jer bagitahu baru nak pergi hospital minta mak doa semoga dipermudahkan, mesej kawan kawan minta maaf suruh diorang doakan yuyu ..alahaiiii sebak masa tuh

Pettttttt ....sampai hospital, terus masuk bilik kecemasan yuyu jalan dengan lenggang lenggok lagi masa tuh, macam orang tak sakit jer ..hahahaa..pinpim tangan husben, gengam kuat kuat .Allah sebak rasa bila tengok muka husben*lap air mata

Bermulaaa laaa kisah yuyu saat saat nak melahirkan ............jeng..jeng... nanti yuyu sambung next entry ye !!

peace yooo *_*


2 comments:

Mila Hilas said...

suka btl baca pengalaman org..pengalaman sndiri x reti nk cete...hehe

Princes Yuyue said...

@Mila Hilas :hahahahaa.. yuyu pun sama laa, ayat macam bedudak tuh .tak reti nak cerita, idea xdak :)